Låna

KIB är ett offentligt bibliotek, öppet för alla. Under covid-19-pandemin ändras våra regler beroende på allmänna rekommendationer. 

Mina sidor / hantera dina lånAnsök om lånekort

Är du ny student? Läs mer om hur lån fungerar för vårterminen 2021 på sidan Ny student

Lånekort

Hos oss kan alla som har fyllt 16 år och har en giltig svensk id-handling ansöka om ett lånekort. Har du utländskt pass måste du ha intyg om att du studerar på svensk högskola.

PIN-kod och kontaktuppgifter

 • KI-studenter uppdaterar PIN-kod i KIPAS (funkar endast om du är uppkopplad på KI:s nätverk) och kontaktuppgifter i Ladok.
 • KI-anställda och publika låntagare uppdaterar PIN-kod och kontaktuppgifter under Mina sidor.

Låneregler

 • Som student godkänner du våra låneregler när du aktiverar ditt studentkonto. 
 • KI-anställda och publika låntagare måste godkänna lånereglerna för få ett lånekort.

Lånetider

Bibliotekets böcker är indelade i två kategorier: Kursböcker och fackböcker

 • Kursböcker får du låna i 7 dagar (lånas om automatiskt om ingen annan står i kö eller om du uppnått max antal (26) låneveckor).
 • Fackböcker får du låna i 21 dagar (lånas om automatiskt om ingen annan står i kö eller om du uppnått max antal (52) låneveckor).

Biblioteket kan posta böcker till distansstudenter med adress utanför Stockholmsområdet (men inom Sverige). Du kan läsa mer under rubriken Postutskick av lån i våra låneregler.

För dig som har dyslexi, psykisk ohälsa eller är i behov av särskilt stöd så gäller andra låneregler. Läs om lånetider och fler alternativ för dig som behöver anpassad litteratur.

Låna om böcker

 • Kurs- och fackböcker lånas om automatiskt om ingen annan har reserverat boken. Du får inget meddelande om att boken har lånats om. 
 • När du måste lämna tillbaka boken så skickar vi ett mejl till dig. Du har då två dagar på dig att lämna tillbaka boken. 
 • Varje månad kommer du få ett e-postmeddelande med information om alla dina lån och reservationer. Du kan också se alla dina lån genom att logga in på Mina sidor.

Reservera böcker

För att ställa dig i kö på en utlånad bok så måste du först logga in. Du kan inte reservera böcker som finns tillgängliga på hyllorna, dessa hämtar du själv. Principen "först till kvarn" gäller.

Återlämna böcker

Om du vill lämna tillbaka böcker kan du antingen göra det i ett av våra bibliotek eller via våra bokinkast. Bokinkasten finns utomhus och är öppna dygnet runt. 

 • Bokinkastet i Flemingsberg hittar du på Alfred Nobels allé 8, utanför huvudentrén, till vänster om du är på väg in. Det är en grå plåtlåda som det står Bokinkast på.
 • Bokinkastet i Solna hittar du på Berzelius väg 7 A, det är en svart låda som det står Bokinkast på.

Behöver du skicka tillbaka lånade böcker via post använder du följande adress:

Karolinska Institutet, Universitetsbiblioteket Solna, Fe 200, SE-171 77 Stockholm

Adressen fungerar även för böcker över 2kg och gäller för böcker lånade i både Solna och i Flemingsberg. OBS! Det är du som ansvarar för att böckerna levereras till biblioteket i tid och det är du som betalar porto.

Förseningsavgifter och fakturor

Du får en förseningsavgift om du inte lämnar tillbaka en bok i tid, oavsett anledning. 

Typ av material Förseningsavgift
Alla böcker 10 SEK per dag

Får du över 100 kr i förseningsavgifter så spärras ditt lånekort. Du kan då inte låna eller reservera böcker tills du har betalat dina avgifter. Du kan betala online via länk från Mina sidor eller på plats i biblioteket med kort eller Swish

Om du inte lämnar tillbaka en bok kommer du få en faktura med en ersättningsavgift. Fakturan behöver du inte betala om du lämnar tillbaka boken.

Mer information om förseningsavgifter och fakturor hittar du i våra låneregler 

Lämna inköpsförslag

Om du inte hittar en bok eller artikel så kan du lämna ett inköpsförslag till biblioteket. Är det inte möjligt att köpa in materialet så försöker vi låna in den från ett annat bibliotek. Detta gäller enbart KI-studenter och KI-anställda. 

Senast uppdaterad: 
2021-06-07