SPSS

KI ger studenter tillgång till statistikprogrammet SPSS som du installerar på din egen dator. Om du är anställd/doktorandoch vill använda SPSS för forskning måste du kontakta din institution för programlicens.

Om du som är student vill förlänga din licens så gör du också steg 1 nedan, följ sedan guiden för att förlänga licensen. Om du använder SPSS Version 24 kan licensen dock inte förlängas. Följ då istället instruktionerna nedan för att installera SPSS Version 25.

Så här gör du:

1. Registrera licens

Börja med att registrera en licens (endast för KI-studenter).

När registreringen är klar kommer du att få ett mejl till din e-postadress på KI med en registreringskod för aktuella SPSS-versioner.

Observera att licensen är giltig till och med 31 augusti 2020.

2. Ladda ner SPSS

SPSS 26 för Mac   SPSS 26 för PC   SPSS Amos 26 för PC   

SPSS 25 för Mac    SPSS 25 för PC   SPSS Amos 25 för PC   

Om du har problem med själva nedladdningen kontaktar du studentit@ki.se.

För frågor om hur du använder programmet kontaktar du din lärare eller ser om du kan få hjälp av en användarguide online.

Användarguider

Vanliga problem

Licens/aktivering av SPSS fungerar ej

Du ska välja alternativ 1 såsom bilden anger, inget annat.

Nedladdningssidan är spärrad

Det kan hända att du sitter på en institution där en brandvägg spärrar åtkomst till webbsidan. Om du är på KI kan du testa att koppla bort nätverkskabeln från din laptop och sedan koppla upp dig mot KI:s trådlösa nät och försöka igen.

Om registreringskoden till SPSS inte fungerar

Testa att kopiera och klistra in koden istället om du försökt skriva in koden för hand. Då är det mindre risk att du får med ett felaktigt tecken av misstag.

Om installation inte startar

Du behöver starta installationen genom att högerklicka på setup.exe och välja "Kör som administratör" eller vara inloggad som lokal administratör (eller motsvarande rättigheter på din dator).

Om det inte fungerar på din Mac beror det sannolikt på att Mac inte känner igen tillverkaren av programmet. Detta kan kringgås genom att du högerklickar (eller Ctrl-click) på installationsfilen och väljer Open. Alternativt kan du klicka på frågetecknet i meddelandefönstret och sedan följa instruktionerna.

Programmet vill inte starta efter installation

Troligtvis dubbelklickar du på själva installationsfilen för att starta programmet vilket inte kommer att fungera.

Tyvärr lägger inte SPSS en genväg på skrivbordet, så du måste starta SPSS genom att gå till Alla appar -> IBM SPSS Statistics.

Få tag på själva programmet SPSS efter att ha registrerat en licens

Du kan ladda ned SPSS från en webbsida. Dessa instruktioner finns i mailet du fick när du registrerade din SPSS-licens.

Senast uppdaterad: 
2020-03-13