Datorer & IT

På denna sida hittar du information om bibliotekets och KI:s IT-resurser för studenter (och externa besökare), exempelvis datorer, trådlösa nätverk och programvaror.

Snabblänkar

Glömt lösenordet till studentkontot?Trådlösa nätverkLogga in i KI PrintSPSSOffice 365AffinityLadok Student-e-postPing PongCanvas

Använda bibliotekets datorer

Bibliotekets datorer som inte står i datorsalar eller grupprum kan användas av alla besökare. Som KI-student använder du ditt studentkonto och som anställd använder du din KI-inloggning för att logga in. Som extern besökare använder du uppgifterna du får när du skaffar lånekort på biblioteket.

En del användare kan komma att behöva ändra tangentbordets språk till svenska. Se instruktionerna för hur man byter tangentbordsspråk på bibliotekets datorer.

Din hemkatalog

Alla studenter på KI har en egen hemkatalog kopplad till sitt studentkonto. Hemkatalogen finns på enheten H: (klicka på ikonen på skrivbordet som innehåller ditt användarnamn). Vi rekommenderar alla att spara sina arbeten i hemkatalogen. Vi tar daglig backup på hemkatalogerna och sparar du arbeten på andra ställen kan vi inte ta ansvar för om någonting försvinner.

Om du har sparat ett dokument på ett USB-minne eller din e-post behöver du se till att spara ner en kopia till din hemkatalog och arbeta med dokumentet från den platsen.

Trådlöst nätverk

Vi rekommenderar att du som är student eller anställd använder det trådlösa nätverket Eduroam, som sträcker sig över stora delar av campus. Nätverket är stabilt och du slipper logga in varje gång du ska koppla upp dig. Eduroam är ett internationellt samarbete och finns tillgängligt på många universitet och offentliga platser (exempelvis vissa flygplatser) runt om i världen.

Trådlösa nätverk

  • Om du använder Eduroam behöver du göra några särskilda inställningar. Följ instruktionerna noggrant.
  • Gäster använder gästnätverket KI-Guest. Fråga personalen efter inloggningsuppgifter.

Datorer och datorsalar

Datorerna i datorsalarna är enbart för KI:s studenter och doktorander. Är du inte KI-ansluten använder du de fristående datorerna ute i biblioteket.

Genom att logga in på datorerna godkänner du KI:s regler och riktlinjer för datoranvändning

Är du lärare? Då kan du boka datorsalar för undervisning

Skrivsalar för digital och analog examination

Skrivsalarna kan bokas för digital och analog tentamen. Både digitala tentor och traditionella tentor på papper genomförs i samma sal. Läs mer om skrivsalarna.

Datorprogram som du har tillgång till

Program som finns i basutbudet på alla datorer i datorsalarna och i biblioteket 

Office 365

Som aktiv student på KI (registrerad på program/kurs) har du tillgång till Office 365. KI tillhandahåller tjänsten men du väljer själv om du vill ladda ner och använda den. Ingen användarsupport ges från KI, men det finns många bra instruktioner och hjälpsidor på Microsoft Office supportsidor

Läs mer om Office 365 för studenter på KI 

Affinity

KI ger studenter och anställda tillgång till designprogramsviten Affinity (Photo, Designer och Publisher) som du kan installera på din egen dator. Student-IT hanterar licenser för studenter. Om du är anställd/doktorand och vill använda Affinity måste du kontakta licensansvarig på din institution

Läs mer om Affinity för studenter på KI

SPSS

KI ger tillgång till statistikprogrammet SPSS som du installerar på din egen dator. Student-IT hanterar licenser för studenter.

Läs mer om hur du installerar SPSS

Studentkonto

Alla studenter på KI får ett studentkonto som ger tillgång till en rad tjänster. Ett par veckor innan terminsstart kan du som ny student aktivera ditt studentkonto. Uppgifterna består av ett användarnamn och ett lösenord, samt en e-postadress. Har du studerat på KI tidigare men glömt inloggningsuppgifterna kan du själv skaffa nya, se information under rubriken Glömt eller utgånget lösenordet till studentkontot?

Du behåller ditt studentkonto under hela din studietid på KI. Cirka två terminer efter att du avslutat dina studier på KI så avslutas ditt studentkonto. Se till att du sparar kopior av det material du vill behålla innan kontot avslutas.

Mitt studentkonto kan du läsa mer om vad som gäller för studentkontot. 

Har du problem med studentkontot?

Mån – fre 8.00 – 16.00 (enbart kontakt via telefon och e-post).
08-524 82 222

Ladok

Ladok är en webbtjänst där du kan se inrapporterade studieresultat.

Om du är student loggar du in med användarnamn och lösenord till ditt studentkonto. Om du är doktorand använder du samma inloggningsuppgifter som till din e-post på KI. I Ladok registrerar du dig för din utbildning, skriva ut intyg samt se övriga uppgifter som finns registrerade om dig. Du kan lägga in en tidsbegränsad adress och ändra telefonnummer. 

Allt du skriver ut från Ladok är verifierade intyg. Det betyder att den som tar emot intyget kan kontrollera det mot en sparad kopia på en webbsida som KI tillhandahåller. Efter tre månader raderas intyget från servern.

Har du ej längre ett aktivt studentkonto eller är i behov av ett intyg med signatur och stämpel? Läs mer om det på Studieintyg

Problem med inloggningen till Ladok

  • Är du student och har problem med inloggningen, kontakta Student-IT på biblioteket, studentit@ki.se eller 08-524 82 222.
  • Doktorander kontaktar IT-supporten på it-support@ki.se
  • Har du synpunkter eller förslag till förbättringar på Ladok, kontakta ladok@ki.se.

Läsa student-e-posten i mobilen

Du använder följande inställningar för att läsa e-posten i mobilen (surfplatta, eller annan klient). 

  • Användarnamn: användarnamn@stud.ki.se (till exempel kurs12nma@stud.ki.se)
  • Lösenordet ska vara samma som du har till övriga e-tjänster på KI, till exempel Ping Pong eller Canvas.

Tips! Har du problem att läsa e-posten i mobilen? Använd istället den vanliga studentmailen, Office 365 portalen eller ladda ner Outlooks egna app. Hämta för iOS eller för Android

Instruktioner om hur du gör för att lägga till e-posten i mobilen

Vidarebefordra e-post

Gör så här:

  • Logga in via stud.ki.se
  • Klicka på kugghjulet i högra hörnet och scrolla ner till Mina appinställningar och välj E-post

  • Välj sen Vidarebefordran under Konton. Skriv in e-postadressen mejlen ska vidaresändas till och bocka i Starta vidarebefordran.

""

Kontakt

Mån – fre 8.00 – 16.00 (enbart kontakt via telefon och e-post).
08-524 82 222

Senast uppdaterad: 
2020-08-05