Datorer & IT

På denna sida hittar du information om bibliotekets och KI:s IT-resurser för studenter (och externa besökare), exempelvis datorer, trådlösa nätverk och programvaror.

Snabblänkar

Glömt lösenordet till studentkontot?Trådlösa nätverkLogga in i KI PrintSPSSOffice 365Ladok Student-e-postPing Pong

Använda bibliotekets datorer

Bibliotekets datorer som inte står i datorsalar eller grupprum kan användas av alla besökare. Som KI-student använder du ditt studentkonto och som anställd använder du din KI-inloggning för att logga in. Som extern besökare använder du uppgifterna du får när du skaffar lånekort på biblioteket.

En del användare kan komma att behöva ändra tangentbordets språk till svenska. Se instruktionerna för hur man byter tangentbordsspråk på bibliotekets datorer.

Trådlöst nätverk

Som student eller anställd kan du använda de trådlösa nätverken ki.se eller eduroam, som båda sträcker sig över stora delar av campus. Vi rekommenderar att du använder eduroam eftersom du då slipper logga in varje gång du ska koppla upp dig. Eduroam är ett internationellt samarbete och finns tillgängligt på många universitet och offentliga platser (exempelvis vissa flygplatser) runt om i världen.

Trådlösa nätverk

 • Om du använder ki.se loggar du in med ditt studentkonto eller KI-inloggning.
 • Om du använder eduroam behöver du göra några särskilda inställningar. Följ instruktionerna noggrant.
 • Gäster använder gästnätverket KI-Guest. Inloggningsuppgifter kan fås i Infopunkten.

Datorer och datorsalar

Datorerna i datorsalarna är enbart för KI:s studenter och doktorander. Är du inte KI-ansluten använder du de fristående datorerna ute i biblioteket. 

Genom att logga in på datorerna godkänner du KI:s regler och riktlinjer för datoranvändning

Är du lärare? Då kan du boka datorsalar för undervisning

Datorprogram som du har tillgång till

Program som finns i basutbudet på alla datorer i datorsalarna 

Office 365

Som aktiv student på KI (registrerad på program/kurs) har du tillgång till Office 365. KI tillhandahåller tjänsten men du väljer själv om du vill ladda ner och använda den. Ingen användarsupport ges från KI, men det finns många bra instruktioner och hjälpsidor på Microsoft Office supportsidor

Läs mer om Office 365 för studenter på KI 

SPSS

KI ger tillgång till statistikprogrammet SPSS som du installerar på din egen dator.

Läs mer om hur du installerar SPSS

Studentkonto

Alla studenter på KI får ett studentkonto som ger tillgång till en rad tjänster. Ett par veckor innan terminsstart kan du som ny student aktivera ditt studentkonto. Uppgifterna består av ett användarnamn och ett lösenord, samt en e-postadress. Har du studerat på KI tidigare men glömt inloggningsuppgifterna kan du själv skaffa nya, se information under rubriken Glömt lösenordet till studentkontot?

Du behåller ditt studentkonto under hela din studietid på KI. Cirka två terminer efter att du avslutat dina studier på KI så avslutas ditt studentkonto. Se till att du sparar kopior av det material (e-post, dokument i Ping Pong och Office 365) du vill behålla innan kontot avslutas. 

Mitt studentkonto kan du läsa mer om vad som gäller för studentkontot. 

Har du problem med studentkontot?

Mån-fre 8.30-15.00 (telefontider)
08-524 82 222

Ladok

Ladok är en webbtjänst där du kan se inrapporterade studieresultat.

Om du är student loggar du in med användarnamn och lösenord till ditt studentkonto. Om du är doktorand använder du samma inloggningsuppgifter som till din e-post på KI. I Ladok registrerar du dig för din utbildning, skriva ut intyg samt se övriga uppgifter som finns registrerade om dig. Du kan lägga in en tidsbegränsad adress och ändra telefonnummer. 

Allt du skriver ut från Ladok är verifierade intyg. Det betyder att den som tar emot intyget kan kontrollera det mot en sparad kopia på en webbsida som KI tillhandahåller. Efter tre månader raderas intyget från servern.

Problem med inloggningen till Ladok

 • Är du student och har problem med inloggningen, kontakta Student-IT på biblioteket, studentit@ki.se eller 08-524 82 222.
 • Doktorander kontaktar IT-supporten på it-support@ki.se
 • Har du synpunkter eller förslag till förbättringar på Ladok, kontakta ladok@ki.se.

Din hemkatalog

Alla studenter på KI har en egen hemkatalog kopplad till sin studentinloggning. Hemkatalogen finns på enheten H: (klicka på "My computer" på skrivbordet för att se vilka enheter som finns på datorn). Vi rekommenderar alla att spara sina arbeten i hemkatalogen. Vi tar daglig backup på hemkatalogerna och sparar du arbeten på andra ställen kan vi inte ta ansvar för om någonting försvinner.

Om du har sparat ett dokument på ett USB-minne eller din e-post behöver du se till att spara ner en kopia till din hemkatalog och arbeta med dokumentet från den platsen.

Läsa student-e-posten i mobilen

Du använder följande inställningar för att läsa e-posten i mobilen (surfplatta, eller annan klient). 

 • Användarnamn: användarnamn@stud.ki.se (till exempel kurs12nma@stud.ki.se)
 • Lösenordet ska vara samma som du har till övriga e-tjänster på KI, till exempel Ping Pong.

Tips! Har du problem att läsa e-posten i mobilen? Använd istället den vanliga studentmailen, Office 365 portalen eller ladda ner Outlooks egna app. Hämta för iOS eller för Android

Instruktioner om hur du gör för att lägga till e-posten i mobilen

Vidarebefordra e-post

Gör så här:

 • Logga in via stud.ki.se
 • Klicka på kugghjulet i högra hörnet och scrolla ner till Mina appinställningar och välj E-post

 • Välj sen Vidarebefordran under Konton. Skriv in e-postadressen mejlen ska vidaresändas till och bocka i Starta vidarebefordran.

""

Kontakt

Mån-fre 8.30-15.00 (telefontider)
08-524 82 222

Senast uppdaterad: 
2018-05-21