RSS - Håll dig uppdaterad i informationsflödet!

RSS iconRSS är perfekt om du på ett enkelt sätt vill hålla koll på senaste nytt från relevanta källor på webben. Med en RSS-läsare kan du skapa ditt eget informationcenter i miniformat genom att prenumerera på olika RSS-flöden. Om du använder RSS för att hålla dig uppdaterad så sparar du tid eftersom du inte längre behöver surfa in på olika sidor och läsa utan kan låta senaste nytt komma till dig.

Poängen med RSS!

 • Du behöver inte besöka enskilda webbsidor för att få senaste nytt
 • Du sparar tid och arbete
 • Rätt information i rätt tid utvald av dig
 • Frigör utrymme i inboxen
 • Mer privat än tex nyhetsbrev då du inte behöver lämna ut några personuppgifter
 • Enkelt att påbörja och avsluta prenumerationer
 • Underlättar organisering och delning av relevant information

Vad är RSS?

RSS är en akronym för Really Simple Syndcation eller Rich Site Summary. RSS är ett standardformat för att distribuera webbaserat innehåll där fokus ligger på att leverera sammanfattande nyhetsuppdateringar i form av flöden. RSS har funnits sedan slutet på 1990-talet men har på senare år blivit allt vanligare för att marknadsföra och sprida innehållet på en webbplats.

Hur funkar det?

Den som producerar en webbplats bestämmer vad som ska ingå i ett RSS-flöde. Oftast innehåller det en rubrik och en kort sammanfattning med en länk till orginalkällan. En webbplats kan ha flera RSS-flöden.

För dig som vill bevaka dessa nyhetsflöden finns det hjälpmedel i form av RSS-läsare. Med en RSS-läsare blir det enklare att prenumerera på och hålla ordning bland dina informationsflöden. RSS-flödena samlas på ett och samma ställe och dina prenumerationer uppdateras kontinuerligt när något nytt publiceras på sidor intressanta för dig utan att du behöver hålla koll på dem själv.

Det finns flera sätt att samla RSS-flöden, tex i din webbläsare eller e-post-klient men webbaserade RSS-läsare är ofta gratis, enkla att använda och har fler funktioner för att sortera, märka, söka bland och dela den information du prenumererar på. Både Google (Googlereader) och Yahoo (my Yahoo) har RSS-läsare i sitt utbud av tjänster. Webbaserade läsare når du dessutom var som helst ifrån.

Google Reader screenshot

Så hittar du RSS-flöden

Du kan hitta RSS-flöden på alla möjliga typer av webbplatser och innehåll. På en blogg kan du till exempel prenumerera på nya inlägg. En vetenskaplig tidskrift kan ha RSS-flöden på sina innehållsförteckningar till nya nummer. Du kan få ett RSS-flöde på dina sökningar i tex Web of Science. På Science webbplats kan du till exempel prenumerera på podcasts.

Collage av RSS-ikoner

Hur RSS-flöden presenteras på webbplatser kan variera stort. Bilden ovan visar endast ett urval av de ikoner som finns. Vanligast är att de indikeras med en orange ikon med radiovågor eller RSS/XML-text. När du klickar på ikonen får du ofta förslag på olika RSS-läsare att starta prenumerationen i. Om alternativen inte passar dig så kopiera flödets länkadress och lägg till den i den läsare du själv valt.

Tänk på!

 • RSS ersätter inte informationssökning på ett specifikt område då flödena inte går bakåt i tiden. Se RSS som senaste nytt!
 • RSS är inte heltäckande! Det webmastern som skapar ett RSS-flöde som bestämmer dess innehåll. En webbplats kan ha flera olika flöden.
 • Var selektiv! Prenumerera bara på det som är intressant för tillfället till exempel för ett forskningsprojekt.
 • Nyttja RSS-läsarens möjligheter för att sortera och separera olika flöden för att göra det enkelt att hitta bland dem.
 • Med en webbaserad RSS-läsare är det enkelt att dela information med varandra. Dela upp nyhetssbevakningen om ni arbetar i en grupp!
 • Prenumererar du på innehållsförteckningar eller sökningar i databaser kommer du kanske inte åt fulltextartiklarna utanför campus via länk. I dessa fall får du logga in som vanligt på bibliotekets hemsida och söka upp artikeln.
Skrivet av: 
Sara Janzen